Date Loaf خبز التمر

I love the idea of Date Loaf; it’s a nice excuse for eating cake for breakfast. This is a very quick and easy recipe and the loaf retains freshness for a few days if it actually lasts that long.

I don’t have much to say, so let’s see how this is made.

You’ll need a cup of pitted dates, chopped roughly. I use a very soft and moist type of dates that it doesn’t need chopping. Place the dates in a medium-sized bowl. I used this ramekin which was too small.

Add half a teaspoon of baking soda and half a teaspoon of salt. I wanted to add an exotic dimension to my loaf so I add a teaspoon of Arabic coffee. It’s basically Arabic coffee beans roasted with cardamom and cloves. I think it add a subtle flavor to the loaf without overpowering the flavor of the dates. You may skip this or add other spices according to your taste.

Pour in three fourth and one eighth of a cup of boiling water. Add three tablespoons of melted butter. Stir to mix. In the original recipe, the walnuts are added in this stage. I reserved the walnuts for the end because I don’t want the nuts to soften in the water.

See! I had an overflow because I was too lazy to get a larger bowl.

Sift a cup and a half of cake flour, half a cup of granulated sugar, half a cup of brown sugar into a different bowl.

I didn’t have enough cake flour so I used all-purpose flour and subtracted three tablespoons of flour. See note following the recipe.

I didn’t sift the brown sugar but it’s hard to make it go through the fine sieve.

Crack two eggs in a large mixing bowl. Add vanilla if desired.

Beat eggs then add flour mixture in three additions mixing well between each addition.

Your mixture will look like this.

It’s thick and gooey.

But you can’t eat it yet.

Stir in the date mixture.

The original recipe stated the mixer will be thick but mine was very liquid-like.

Stir in the walnuts.

Pour the batter into a greased and floured 8 by 4 loaf pan.

Bake in preheated oven for an hour or until tested done.

Let it cool for 10 minutes before inverting.

Place on a serving platter and enjoy!

Date Loaf

Recipe: Slightly adapted from Peabody

1 cup pitted dates (roughly chopped if large)

3/4 + 1/8 cup boiling water

3 tablespoons melted butter

1 teaspoon ground Arabic coffee (optional)

1/2 teaspoon salt

1/2 teaspoon baking soda

1 1/2 cup cake flour or 1 1/2 minus 3 tablespoons all purpose flour* (see note)

1/2 cup granulated sugar

1/2 cup brown sugar

2 large eggs

Vanilla

3/4 cup chopped walnuts

Method:

  • Preheat oven to 350 degrees F.
  • Mix dates, salt, baking soda, coffee, water and butter in a medium bowl. Let stand for 15 minutes.
  • Meanwhile, grease and flour a 4 by 8 loaf pan.
  • Sift flour and sugar into a clean medium bowl.
  • In the bowl of your stand mixer, beat eggs and vanilla using the paddle attachment.
  • Add flour in the additions mixing well between each addition.
  • Stir in date-water mixture until well incorporated.
  • Stir in walnuts.
  • Pour batter into loaf pan and bake for an hour or until tested done.
  • Allow loaf to cool in pan for ten minutes, then invert and place in serving dish.
  • Serve with coffee or tea.
  • Enjoy!

Note: The original recipe called for a cup and a half of cake flour so I used a cup and a half of all-purpose flour minus three tablespoons. The final batter was very liquid-like as opposed to what was stated in the original recipe. Nonetheless, the final outcome was fantastic!

 

خبز التمر

المقادير

كوب تمر منزوع النوى

ثلاثة أرباع كوب و ثمن كوب ماء مغلي

ثلاث ملاعق طعام زبدة سائحة

ملعقة شاي قهوة عربية (إختياري) ا

نصف ملعقة شاي كربونات الصوديوم

نصف ملعقة شاي ملح

كوب و نصف دقيق كيك أو كوب و نصف ناقص ثلاث ملاعق طعام دقيق متعدد الإستعمالات

نصف كوب سكر أبيض

نصف كوب سكر أسمر

بيضتان

فانيلا

ثلاثة أرباع الكوب جوز مجروش

الطريقة

سخني الفرن لحرارة 350 فهرنهايت و ضعي رف الفرن في الوسط

ضعي التمر و الزبدة و الماء المغلي و الملح و كربونات الصوديوم و القهوة في وعاء متوسط الحجم. أخلطي المكونات بالملعقة و دعي الخليط يتنقع لمدة ربع ساعة

في هذه الأثناء أدهني قالب خُبز مستطيل صغير بحجم 4 انج * 8 انج بالزيت و الدقيق أو رشيه ببخاخ الزيت و الدقيق

انخلي الدقيق و السكر في وعاء آخر و دعيه جانباً

في وعاء الخلاط الكهربائي أخفقي البيض بخفة ثم أضيفي الدقيق تدريجياً حتى يتمازج جيداً

أضيفي مزيج التمر و الماء و امزجيه جيداً

أضيفي الجوز و امزجيه بخفة

صبي الخليط في القالب المدهون و اخبزيه في الفرن لمدة ساعة أو حتى ينضج

أخرجيه من الفرن و دعيه يبرد لمدة عشر دقائق ثم أقلبي الخبز و ضعيه في طبق التقديم

يقدم مع الإفطار أو مع الشاي و القهوة

بالهناء و العافية

ملاحظة

لقد أضفت الدقيق متعدد الإستعمالات بدلاً عن دقيق الكيك و عليه أنقصتُ ثلاث ملاعق طعام من الدقيق و ذلك لإختلاف النوعية و حصلت على خليط سائل في النهاية بينما ذكرت صاحبة الوصفة بأن الخليط سيكون غليظاً. على أي حال، حصلت على نتيجة مُرضية و خبز طري و هش معتدل الحلاوة

About these ads

6 thoughts on “Date Loaf خبز التمر

  1. This looks really simple and easy. I may skip the arabic coffee part since cloves are not my best friends. May add regular coffee instead to be a little innovative. The concept of walnuts and dates in a loaf sounds good. Does the bread taste really sweet or is it mildly sweet? Good photography too..keep ‘em coming.

    • It is easy! If you want to skip the Arabic coffee, you may add ground cardamom or ground cinnamon or any spice that may compliment the date flavor. The regular coffee may be overpowering and will clash with the other flavors. The loaf is mildly sweet, perfect for breakfast and it tastes wonderful the next day! Thanks!

  2. I’m not very fond of dates, but this lovely loaf may be just the thing to change my mind~ (and who can say no to cake for breakfast, anyway?). What exactly is the subtle exotic flavor the coffee adds to the recipe?

    P.S. Would I be stereotyping if I said all these date recipes are bringing out your Arab side? ;)

  3. يمه تخزي العين على دي وصفة توني انتبها لها
    لكن اتوقع لو عملنها بخليط الكيك الجاهز بتكون حاليه والله العالم إذا صارت عندنا فرصة جربتها 

    • شكرا على ردكِ الجميل .. المقصود هنا هو دقيق الكيك و ليس خلطة الكيك الجاهزة… دقيق الكيك يُشابه الدقيق متعدد الإستعمالات و لكنه أنعم بكثير و يحتوي على المزيد من البروتين مما يضفي قواماً أنعم و أهش على الكيك و لذا يُستخدم في الكثير من الكيكات
      سعيدة بمروركِ و أتمنى أن يحوز على إعجابكِ

So, what do you think? أخبريني عن رأيكِ؟

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s